artikel

Valplattform

Hälsa är en mänsklig rättighet, ingen handelsvara!

 Vänsterpartiet slår vakt om en offentligt driven och skattefinansierad vård.

  • En demokratisk styrning av vården i kombination med öppenhet och insyn är bästa sättet att garantera att de svårast sjuka får rätt till vård.
  • Jämlikhet och lika rättigheter är grunden för den vård som ska erbjudas alla oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, trosuppfattning, funktionsförmåga, ålder och ekonomisk situation.
  • De med störst behov av vård och behandling ska ha företräde.

 

Folkhälsa

Vi i Vänsterpartiet vet, att ett jämlikt samhälle är en grundförutsättning för en god folkhälsa. Omfattande forskning understödjer dessutom detta. De viktigaste förutsättningar för en god folkhälsa är en politik som syftar till att bygga starka sociala och ekonomiska skyddsnät. På landstingsnivå är det viktigt att sjukvårdsresurserna planeras och utformas för att komma majoriteten av befolkningen tillgodo.

  • De största resurserna ska läggas på de stora sjukdomsgrupperna med förebyggande insatser för att förhindra vidare sjukdomsutveckling och komplikationer.
  • Landstingets arbetsplatser ska generellt arbeta med upplysning kring hälsosamma livsstilar, mot alkohol och tobaksbruk, för hälsosam mat och hälsosamma motionsvanor.
  • Begreppet ”Folkhälsa” ska vara inbyggt i alla kontakter som sjukvården har med befolkningen. Vårdcentralerna ska dessutom arbeta med särskilda hälsosamtal för 35 och 70-åringar.

 

Primärvård

Vi i Vänsterpartiet anser, att primärvården är basen i länets sjukvård. Här ska du få grundläggande hälso- sjukvård, möta familjeläkare och andra specialister och få hjälp med förebyggande folkhälsoarbete.

  • Primärvården ska vara avgiftsfri.

Eftersom primärvården är navet i länets hälso- sjukvård ska den vara tillgänglig för alla, oberoende av ekonomiska resurser.

  • Befolkningen ska ha lätt och snabb tillgång till vård på sin vårdcentral. Antalet familjeläkare ska öka.
  • Fler specialister ska anslutas till de större vårdcentralerna. Ökad kunskapsnivå medför större kompetens på vårdcentralen. Om fler problem löses direkt på vårdcentralen behöver färre remitteras till sjukhus.
  • Vårdcentralerna är ansvariga för flyktinghälsovård. Asylsökande och andra flyktingar ska erbjudas hälsoundersökningar vid sin ankomst till länet. Papperslösas rätt till vård måste stärkas ytterligare.
  • Hemsjukvården ska utvecklas vidare i samverkan med kommunerna. Rätt till vård i livets slutskede och palliativa insatser inom hemvården måste garanteras. Genom att sammanföra resurser och kunskap från kommuner och landsting kan vi sätta patienten i fokus.

 

Sjukhusvård

För oss i Vänsterpartiet handlar välfärd om trygghet. Vården ska sätta medborgarens behov i centrum – inte vinstintresset. Trygghet är även tillgänglig vård på rätt nivå i rimlig tid.

  • Sjukhusvård ska bedrivas med hög kvalitet och ökad effektivitet. Operationsverksamhet ska effektiviseras. Inga tomma operationssalar och inga väntetider. Det innebär att vi schemalägger läkarna genom aktivitetsstyrd bemanning, dvs att bygga upp team bestående av läkare och annan vårdpersonal.  
  • Utlokalisering av specialister till primärvård bör komma tillstånd. Det ska vara möjligt, att som personal ha sin förankring både på sjukhus och mottagningsverksamhet inom primärvård. Mycket av den verksamhet som idag bedrivs på sjukhusen, kan skötas inom öppenvården nära patienterna.
  • Västernorrland ska även fortsättningsvis ha 3 sjukhus. Förändringar inom sjukhusen kommer att äga rum. Vi förutsätter ett utökat samarbete mellan sjukhusen och att frågan om länsgemensamma kliniker utreds.

 

Tandvård

Vi i Vänsterpartiet vill att tandvård ska jämställas med övrig sjukvård. Vi fortsätter därför vårt arbete på riksdagsnivå och i landsting för att kostnader för tandvård på sikt ska ingå i högkostnadsskyddet.

  • Tandvården ska vara tillgänglig för alla länets medborgare. Mobila enheter är en del av den service, som ska finnas på landsbygden.

 

Regional utveckling

Vänsterpartiet arbetar för ett levande län, där man kan leva ett gott liv i både tätort och på landsbygd. Genom medvetna satsningar på klimatsmart resande, kultur och turism kan vi skapa en utveckling som är både ekonomiskt och ekologiskt hållbar.

1. Kollektivtrafiksatsningar

Landstinget ska arbeta för en minskad privatbilism genom bättre samordning mellan transportsslagen och medvetna mål för fossilfria transporter.

  • Landstingsverksamheten måste organiseras så att behovet av bilresande för vårdbesök minimeras. Det innebär att man även ser till klimatpåverkan innan man lägger ner vårdcentraler. Ett ökat antal specialister på vårdcentralerna minskar även befolkningens behov av resor till och från sjukhusen.
  • Bra kollektivtrafik som täcker länets alla delar är en förutsättning för vidare landsbygdsutveckling.
  • Kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri. Klimatförändringen måste bromsas, och en avgörande del i detta är att minska privatbilismen. Med avgiftsfri kollektivtrafik sporras vi alla att resa klimatsmart.

 

2. Kultur

Vi i Vänsterpartiet anser att kultur är bra för folkhälsan.  Kultur är en faktor som gör oss friskare och skall därför stödjas.

  • För att åstadkomma ett aktivt kulturliv i länets alla delar ska kultursatsningar i högre omfattning komma kommunerna till del.
  • Kultur för barn och unga är särskilt prioriterat. Alla länets barn bör beredas tillfälle att ta del av utbudet på Länsmuseet och Scenkonstbolaget.

3. Utbildning

  • Vi menar att landstinget utifrån ett folkhälso- och ett ungdomsperspektiv ska verka för fortsatt  folkhögskoleverksamhet.
  • Folkhögskolan är ett utmärkt komplement till annan utbildning för sårbara ungdomsgrupper.

4. Näringsliv

Vi i Vänsterpartiet tycker, att turismverksamheten är en viktig utvecklingsfaktor för Västernorrland och att denna i ökad omfattning ska skötas av det privata näringslivet, kommunerna och länsstyrelse i samverkan.

  • De naturresurser som länet  har, framför allt inom skogsnäringen, i ökande omfattning skall vidareförädlas inom länet. Forskning och utveckling kring detta ska stödjas. Detta arbete ska leda till en långsiktig hållbar utveckling, ekologiskt och klimatmässigt.

5. Miljö

Landstinget Västernorrland har de senaste åren bedrivit ett framgångsrikt miljöarbete. Detta arbete ska fortsätta, men bör också innefatta ex koldioxidutsläpp i samband med patientresor till och från sjukvårdsinrättningar.

  • Landstinget ska öka andelen ekologiska produkter i sina uppköp av livsmedel.
  • Ekologisk påverkan av sjukvårdsinsatser uppmärksammas och åtgärdas i högre grad, exempelvis medicinrester i avlopp, utsläpp av lustgas samt miljöpåverkan av inköp mm.

 

Demokrati och styrning

Vi i Vänsterpartiet tycker att en tydlig demokratisk styrning kräver politiker, som är

Nära verksamheten och har god kunskap om alla dess delar.

Vi vill:

  • Skapa en gemensam förvaltning för länets sjukhusvård. Detta skulle kunna innebära att vi kan arbeta mer målinriktat för en jämlikare vård inom länet.
  • Skapa en ny politiskorganisation, där politikerna följer arbetet på nära håll i primärvård, på sjukhus och i andra delar av landstingets organisationer. På så sätt ökar vi samarbetet mellan politiker och tjänstemän, samtidigt som vi bevakar att varje skattekrona används på bästa sätt i vårt gemensamma intresse.
  • Skapa rutiner för gemensam upphandling både inom länet, samarbete mellan förvaltningarna i landstinget, men även utanför länet tillsammans med övriga Norrlandsting. Om vi går ihop och ställer krav, sparar vi på både miljö och ekonomi. Dessutom får vi större möjlighet att ställa etiska krav och rättvisa villkor.
Kopiera länk