artikel

Region Västernorrland

Vad är det? Från storslagna planer på en region omfattande 4 norrlän, arbetsgrupper som planerade och stora visioner, så krackelerade allt under fjolåret. En mittregion såg dagens ljus med Sundsvall som motor tillsammans med Östersund. De norra kommunerna i vårt län kände sig svikna. Men … även mittregiontanken föll samman och kvar bidde, ja vad då? Inte en tumme men en ny tanke på en liten region.

Den lilla regionen skall enligt ett underlag som presenterats av en tjänsteman på landstinget utgöras av landsting och länsstyrelse, i samverkan naturligtvis med kommunerna. Nackdel – ganska liten region, inte mycket mer än vad vi har nu. Fördel: Det demokratiska inflytandet ökar, den regionala utvecklingen får en demokratisk styrning på annat sätt än nu, då länsstyrelse och landsting ibland drar åt lite olika håll. Våra landstingspolitiker får mer ”makt” skulle vissa säga, inflytande är kanske mer politiskt korrekt att uttrycka sig.

Frågan är inte om det ska bli regioner utan hur det ska genomföras. Haken är att lokala och regionala politiker inte kunnat komma överens om nya gränser. Därav det nu aktuella förslaget som borde kunna vinna genomslag åtminstone i Västernorrland.

I Framtiden skall det finnas 3 samhällsnivåer: staten, regionkommuner och vanliga kommuner. Regionkommuner är de sammanslagna landstings och länstyrelseorganisationerna.

Demokrati, politiskt ledarskap och ekonomi, effektivitet och tydlighet är ledord i den nu föreslagna regionbildningen. Länsstyrelsen skall representera staten och regionen skall representera Västernorrland. Så ser det inte alltid ut idag.

Vad betyder regionbildningen för kommunerna?
Regionen är ingen överkommun – den har samma konstitutionella ställ¬ning som landstinget har idag, jämställd med kommunerna.
Regionen blir en intressant plattform för kommunpolitiker och kan därige¬nom bidra till att gjuta samman Västernorrland.
Kommunerna får samverka med regionen i stället för med länsstyrelsen i regionala utvecklingsfrågor enligt ovan.

Vad händer nu? Dags för partier i kommuner och i landstinget att sätta sig in i frågan och komma med besked. Är det den här utvecklingen vi vill se? Vilka är alternativen? En grundfråga man kan ställa sig är: På vilket sätt ökar demokratin i samhället, är regionbildningen till gagn för medborgarna, eller är det mest till gagn för de med politiska ambitioner?

Tjänstemannaskrivelsen ”Diskussionsunderlag regionbildning Västernorrland” som PDF:
Klicka här!

Kopiera länk