artikel

Framtidens utmaning – Stor eller Lillregion?

Mycket pekar på att regionfrågan kommer att bli en halvdan kompromisslösning. Ingenting pekar i nuläget på att det blir en storregion med alla fyra län tillsammans. Tyvärr. Varför skulle det då vara så bra med ett StorNorrland?
Utmaningen för framtiden är det småskaliga kontra det storskaliga. Alltså, både och, inte antingen eller! Det småskaliga handlar om omvårdnad och möten mellan människor. Vård, omsorg och skola är sådana områden där geografisk närhet är viktig. Andra viktiga delar är produktion av livsmedel och förädling av råvaror och produkter. Utifrån ett miljö- och transportperspektiv, samt med tanke på arbetstillfällen, är det även här livsviktigt att ha ett närhetstänkande.
Däremot går det alldeles utmärkt att centralisera planering av olika verksamheter som t.ex. trafikförsörjning, sjukvård, utbildning, turism och kultur. För att inte tala om de samordningsvinster som skulle kunna göras inom administration och ekonomi hantering. Det är samordningen som är det centrala i regionbildningen.
I ett StorNorrland skulle dessa administrativa verksamheter kunna spridas ut över hela ytan och på så sätt komma hela regionen till del som arbetstillfällen. Idag finns det väldigt mycket av dubbleringar när det gäller planering och administration. Det är med dom resurserna som då frigörs vi ska bygga det småskaliga, det nära, det mänskliga, det trygga, ute i kommunerna! Här finns mycket pengar att hämta genom rationaliseringar och samordning. Förbättringar och höjning av kvaliteten inom sjukvården, bättre och effektivare kollektivtrafik, utveckling av både spets- och breddkultur, större turistsatsningar etc.
När det sedan gäller framtiden för norra Sverige och dess demografi är jag synnerligen orolig. Alla kommuner (nästan) kämpar med en avfolkningsproblematik som synes näst intill hopplös. I konkurrens och kamp mot varandra kämpar alla för att få nya inflyttare. Färre förvärvsarbetare ska försörja allt fler pensionärer, i alla fall proportionellt. Ekvationen går inte ihop. Skulle däremot ett StorNorrland kunna visa upp sig och marknadsföra sig på en Europeisk (global) arena är sannolikheten betydligt större att få genomslag. Som kommuner och län är vi för små, men som halva Sverige skulle vi synas och bli mycket tydligare och kraftfullare! För alla!
Som ett StorNorrland skulle vi inte bara anpassa oss till befolkningsminskningen, utan ställa frågor som: Hur planerar vi för att fördubbla befolkningen fram till 2030? Hur skapar vi förutsättningar i vår region att ta emot människor i en värld som annars till stor del är överbefolkad? Hur bygger vi en säker, tillförlitlig och miljömässig hållbar försörjning både på kort och lång sikt? Hur bidrar vi till en bättre värld?
Det kan verka som en utopi, men vi måste ändra på vårt förhållningssätt och ställa andra och nya frågor. Framtiden är för viktig för att styras av prestige eller bypolitik. Vi måste skaffa oss fler vänner, men framförallt se alla som bor i norrland som vänner. Gå ihop, bli en kraft tillsammans, förändra vår gemensamma framtid!
Thomas Tejle (v) Sollefteå

Kopiera länk