artikel

Vi har haft besök!


I onsdags fick Sundsvall besök av partiledarkandidaten Rossana Dinamarca. En liten sammanfattning följt av en liten betraktelse från en av dom som deltog.
Ett tjugotal nyfikna medlemmar, varav flera var tillresta från Timrå, Ånge, Sollefteå och Kramfors. Dom kom till lokalen på Storgatan för att höra Rossana berätta om sin vision för partiet. Rossana är kanske mest känd för sitt engagemang i utbildningsfrågor, och har varit partiets utbildningspolitiska talesperson sedan 2006. I den rollen har hon bland annat arbetat för att stoppa vinstdrivande bolags framfart inom skolan. Under kvällen lyfte hon framförallt fram behovet för Vänsterpartiet att inte släppa taget om denna hjärtefråga nu när även andra partiet öppnat ögonen för problemet, utan att driva saken ”ända in i kaklet”. Vidare anser hon att vi inte skall släppa kravet på sex timmars arbetsdag. Den har flera fördelar som blivit starkare med åren. Inte minst ur jämställdhetssynpunkt! Under kvällen diskuterade Rossana också jämställdhetsfrågan ur andra perspektiv. Efter att ha minskat i flera år har löneskillnaden mellan män och kvinnor återigen börjat öka, ett tydligt tecken på ökande ojämlikhet. Trots att många partier numera kallar sig feministiska menar Rossana att jämställdhetsfrågan inte alls får den plats den behöver. Vänsterpartiet måste därför fortsätta att vara det parti som ständigt påminner om det fortsatta jämlikhetsarbetet.

En annan fråga som diskuterades under kvällen var industripolitiken, en fråga som ligger Rossana varmt om hjärtat. Rossana underströk behovet av att bevara men också att modernisera Sveriges industrier, något som kräver förnyad satsning på både forskning och infrastruktur.

En stor del av kvällen ägnades till en livliga och engagerad diskussion, där deltagarna fick chans att diskutera sin egen syn på de ämnen som tagits upp, men också att ställa ytterligare frågor. 10/10 kommer Hans Linde att besöka oss i distriktet (Härnösand), ta chansen du med att delta! Vi ordnar samåkning…

En medlems reflektion efter vårt besök av Rossana Dinamarca
Under onsdagskvällen fick vi i Vänsterpartiet i Västernorrlands distrikt möta Rossana Dinamarca som kandiderar till ordförandeposten i Vänsterpartiet. Kandidaterna gör under hösten en landsomfattande turné för att bjuda på sig själva och för att ta tillfället i akt att prata vänsterpolitik med medlemmar och allmänhet. Vid några tillfällen finns de alla fyra på plats men lika ofta står de på egna ben.
Mötet under onsdagskvällen uppfattade jag som mycket givande. Rosanna inledde kvällen med att presentera sig själv, vem hon är och vilket parti hon skulle vilja se i framtiden. Jag upplevde det som att Rossana var mån om att ge oss en tydlig bild över vad som drivit henne till att bli en engagerad politiker. Hon har ett förflutet i diktaturens Chile, hennes föräldrar kom till Sverige då Rosanna var endast 8 månader. Föräldrarnas upplevelse och känsla av frihet i vårt land inspirerade Rosanna att i tidig ålder ta ställning mot orättvisor. Hon ger mig en bild av en modig kvinna som med självförtroende och beslutsamhet har funnit ett sätt att använda sina egna erfarenheter, sina föräldrars erfarenheter och erfarenheter av möten med människor under den långa tid hon varit engagerad inom partiet och delat de värderingar vi bär på.
Det som kanske oroar mig var att Rossana lyfte argumentet att hon varit verksam länge inom partiet som en av anledningarna till att välja henne som ordförande. Jag är inte helt övertygad om att det kan ses som en merit. I livet kan våra vägar se annorlunda ut, idag, i borgarnas Sverige har vi en skolpolitik som bygger på just det, att vi väljer rätt redan i unga år, från första början. Det skulle kanske kunna vara så att en person som har sett andra världar, har andra preferenser kan tillföra debatten fler dimensioner.
Ibland har jag uppfattat dagens Vänsterparti som frånvarande i vissa aktuella och inhemska problemområden. Ofta områden som jag kopplar samman med min omgivning. Jag ser att många har ett stort engagemang i internationella frågor och hellre diskuterat internationella konflikter än problem som många möter i sitt liv här och nu. Bor man här i Norrland och ser vad som händer med landsbygden vill man gärna se att vi i Vänsterpartiet även har en strategi för oss. Avfolkning, nedrustning, igenvuxna landskap då små jordbruk går omkull, livsmedelsbutiker läggs ned, ingen får hellre bygga upp dem igen då de stora koncernerna inte ser vinsterna. Här måste vi inom politiken vara de som sätter gränser och normer och lyfter in livsvinsten i diskussionen. Visst kan det i sammanhanget ses som ett i-landsproblem. Kan man som ung eller gammal inte längre bo kvar på landet så kan vi ofta flytta till ett kommunalt bostadsbolag, köerna är mindre än i storstadsregionerna och ”vips” så har man löst detta problem.
Ska man från Vänsterpartiets håll, centralt driva frågor som svenska folket inte kan identifiera sig med så kommer vi för alltid att vara ett mycket litet parti med små möjligheter att driva igenom vår politik som faktiskt är fantastisk. Om Rossana är den som lyckas se hela Sverige och alla oss som bor här så kommer vi alla att få se världen och göra nytta där. Om Rossana är den personen kan det bli henne jag önskar se som vår partiordförande. Om inte kanske jag hellre önskar se Jonas, Hans eller Ulla.
Monica Åkerhjelm Bergström (V) Timrå

Kopiera länk