artikel

Regionbildning i Danmark – erfarenheter att lära av!

Landstingsgruppen Västernorrland besökte Köpenhamn i Danmark den 7-9 september. Syftet med besöket var att träffa kamrater från vårt danska systerparti Socialistisk Folkeparti (SF), för att höra om deras erfarenheter av regionbildning och dessutom ta del av deras valstrategi och analyser. (En beskrivning av SFs valstrategi och analys kommer att behandlas i en separat artikel.)

Värd under vårt besök var Serdal Benli, som sitter i regionrådet i region Huvudstaden för SF. Serdal hade arrangerat ett mycket fint program med spännande rundvisning på Herlev hospital, där vi fick förmånen att se deras toppmoderna nya strålkanoner, operationsrobot, samt ett mycket avancerat utbildningscenter. Vid utbildningscentret jobbar man med simuleringsteknik i lokaler och med teknik som exakt motsvarar den som finns på sjukhuset. Med hjälp av dockor som kan både andas och medicineras kan man simulera olika scenarier, som styrs från ett kontrollrum intill övningslokalen. Allt filmas, så att man sedan kan lära av vad som hände under simulationen.  Den avancerade teknik gör att man kan tillrättalägga övningen efter personernas kompetens, och faktisk tar man även ta in team som jobbat länge för att studera hur de fungerar och vad som kan förbättras. Ett så avancerat träningscenter även är en stor fördel vid rekrytering, något som man kan tänka på vid en eventuell regionbildning.

 Efter besöket åkte vi till Christiansborg (den danska riksdagen) för att träffa Ole Hvass och Thor Espersen från SFs centrala partikansli. Vi fick ta del av erfarenheter av regionbildningen, som har varit långt ifrån smärtfri.

Regionsråden har 41 medlemmar, varav ingen har betald tid för sitt uppdrag utöver mötesarvoden. Serdal jobbar till exempel heltid som arbetsförmedlare utöver sitt uppdrag i regionen. Dessutom har regionen ingen rätt att ta ut skatter, utan får endast en given summa av staten. Regionsrådet är endast rådgivande, och får enligt lag inte lägga sig i verksamheten genom direkta beslut. Enligt Serdal Benli gör detta att man som vänsterpolitiker känner sig som gisslan för en borglig politik som förs på nationell nivå. Ett tydligt tecken på att många andra delar hans frustration är att hälften av de folkvalda i regionsråden inte tänker återuppställa vid nästa val.

 Ur ett norrländskt perspektiv bör vi därför vara mycket vaksamma vid utformning av regionsråd, representation, beskattnings- och beslutsrätt. Det är av avgörande demokratisk betydelse att medborgarna känner sig representerade i råden, och att råden har faktisk möjlighet att påverka det konkreta genomförande av våra gemensamma åtaganden inom hälso- sjukvård, regional utveckling och kultur.

Christina Höj Larsen, pol.sek. (v), Landstinget Västernorrland

Kopiera länk