artikel

Resurseffektiv vård i Västernorrland

För två veckor sedan presenterade Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna ett eget förslag till förändringar inom sjukvården som ska leda till förbättringar och besparingar.
Förslaget vilar på grundtanken om tre akutsjukhus i länet: att dessa är viktiga för medborgarna och att vi i majoriteten önskar att behålla dessa tre även i fortsättningen.

Samtidigt flåsar ekonomin oss i nacken: underskotten för den somatiska slutenvården ökar, och omedelbara åtgärder för att spara krävs. Oppositionen står som alltid beredd på sidolinjen och kräver snabba lösningar i form av indragna vårdavdelningar eller akutsjukvård i länets norra delar.

Men för oss i Vänsterpartiet är frågan: Hur skapar vi en effektiv och trygg vård för medborgaren där resurserna nyttjas på bästa sätt? Och hur garanterar vi att alla medborgare får nyttja efter behov och bidra efter förmåga?

 När vi granskar siffrorna för landstinget Västernorrland och jämför oss med övriga skogslän ser vi att kostnaden per medborgare för somatisk slutenvård är högre hos oss än genomsnittet för skogslänen. Skillnaden uppgår till nästan 300 Mkr om man utgår från siffrorna från 2006. Målet är att vi ska komma ner till skogslänsgenomsnittet 2012.

 En anledning till att vår vård är dyrare är naturligtvis att vi har valt att ha tre akutsjukhus. Men vi är beredda att betala en del för denna service till medborgarna. För vi tycker att det är ett viktigt sätt att garantera trygg och jämlik vård till alla i länet.

Istället väljer vi att lyssna till operationssalsutredningen som visar att vi har högre bemanning inom slutenvården än i jämförbara landsting. Här måste vi komma ner till en bemanningsnivå som liknar den i övriga skogslänen. Vi måste nyttja alla resurser effektivare i vårdprocesserna: personal, lokaler, medicin och hjälpmedel. Vi måste åstadkomma större nytta för medborgarnas skattepengar.

 Oppositionens mantra har hittills varit att privatisera eller entreprenadisera så mycket verksamhet som möjligt.

Vi i Vänsterpartiet tycker däremot att det är av yttersta vikt att vi behåller den demokratiska insyn, påverkan och styrning som det innebär att ha en landstingsägd vård. Vi tror att medborgaren garanteras bästa möjliga vård och service i ett öppet och demokratisk system med gemensamt ägande. Vi tror inte att medborgarens intressen tas bäst tillvara i slutna styrelserum, utan i öppna demokratiska forum som till exempel landstingsfullmäktige.

 Samtidigt måste vi våga tänka nytt och annorlunda. Vi vet att det i hälso- sjukvården finns mycket kompetent och kunnig personal, som i sitt dagliga arbete ser möjligheter och förändringspotential som vi inte ser från vår politiska horisont. Denna potential är det dags att ta till vara!

 Från Vänsterpartiets sida står det klart att vi är beredda att ta klivet ut i en plattare organisationsform. Vi är beredda att lyssna och lära av medarbetarna i organisationen och vill även lägga ut budget och ansvar till de enskilda verksamheterna.

Allt för att uppnå en öppen och flexibel vårdkedja, där alla resurser nyttjas optimalt för medborgarnas bästa.

Susanne Sundqvist, vice ordförande i Hälso- sjukvårdsdelegationen

Kopiera länk